Εφηβική ακμή


Η εφηβική ακμή εμφανίζεται με την έναρξη της εφηβείας, σε αγόρια και κορίτσια. Εντοπίζεται στο πρόσωπο, στο στήθος, στην πλάτη και στους ώμους. Οφείλεται στην επίδραση που ασκούν οι ορμόνες της εφηβείας στους σμηγματογόνους αδένες των περιοχών αυτών με αποτέλεσμα, αυτοί, να υπέρ-λειτουργούν και να παράγουν αυξημένη ποσότητα σμήγματος. Ταυτόχρονα, δημιουργείται διαταραχή της κερατινοποίησης με συνέπεια το φράξιμο της εξόδου του πόρου του σμήγματος. Ο φαγέσωρας εμφανίζεται σαν κλειστό εξόγκωμα στην επιδερμίδα.

Αν ο πόρος είναι ανοικτός τότε δημιουργείται μαύρος φαγέσωρας λόγω της οξείδωσης του σμήγματος. Εάν το σμήγμα αυτό παραμείνει στο δέρμα, τοτε, κάποια στιγμή, θα έχουμε λύση της συνέχειας του δέρματος και ανάπτυξη πολλών φλεγμονωδών φλυκταινών, λόγω της δράσης του προπιονικού βακτηριδίου της ακμής και του ανενεργού σταφυλόκοκκου, που είναι τα γνωστά σε όλους, σπυράκια με πύον.

Η ακμή ανάλογα με την βαρύτητά της μπορεί να είναι ήπια, μέτρια ή βαριά. Η ήπια εντοπίζεται στο πηγούνι , στο μέτωπο και στα μάγουλα. Χαρακτηρίζεται από μαύρους φαγέσωρες ή λευκές κύστεις που εξελίσσονται σε σπυράκια. Η μέτρια έχει τα ίδια χαρακτηριστικά αλλά πιο έντονα σε έκταση και αριθμό.

Η βαριά έχει εκτεταμένες βλάβες, κύστεις, οζίδια, φλύκταινες κ.λ.π. Αυτή η ακμή, αν δεν έχει οικογενειακό ιστορικό και αν συνοδεύεται από μη φυσιολογική τριχοφυία πρέπει να αντιμετωπισθεί ιατρικά.

Στην ήπια και την μέτρια ακμή είναι απαραίτητο να γίνεται από πολύ νωρίς η εκπαίδευση του παιδιού, τόσο για την τοπική περιποίηση από το ίδιο, με κατάλληλα προϊόντα, που θα το βοηθήσουν στο να ανοίξουν οι πόροι και να μειωθεί η φλεγμονή όσο και με συχνούς καθαρισμούς, σε πολύ έμπειρο και εξειδικευμένο αισθητικό , που θα απαλλάξει το δέρμα από τους φαγέσωρες και τα οζίδια και θα εμποδίσει την εξέλιξή τους σε φλεγμονώδεις βλατίδες , που ενδέχεται να του αφήσουν μόνιμες βλάβες.

Πολλά έχουν λεχθεί για την επίδραση της διατροφής στην ακμή χωρίς όμως να έχουν τεκμηριωθεί επιστημονικά. Σίγουρα μια υγιεινή διατροφή, πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και φυτικά λιπαρά θα συμβάλλει στην βελτίωσή της. Όσο πιο έγκαιρα αντιμετωπιστεί η εφηβική ακμή τόσο λιγότερα σημάδια θα αφήσει στο δέρμα και την ψυχή του εφήβου.

Πρέπει να συνειδητοποιήσουν έγκαιρα γονείς και παιδιά ότι η ακμή της εφηβείας είναι κάτι φυσιολογικό, που δυστυχώς εμφανίζεται σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη περίοδο της ανάπτυξης του παιδιού και που μπορεί διαρκέσει αρκετό χρονικό διάστημα.

Είναι, λοιπόν, σημαντική η έγκαιρη ενημέρωση του ίδιου του παιδιού, ώστε να εντάξει στην καθημερινή του ρουτίνα, την περιποίηση της ακμής του και αν είναι απαραίτητο να ακολουθήσει και φαρμακευτική αγωγή που θα του συστήσει ο δερματολόγος του.

Πηγή: Πως Κάνω

Δεν υπάρχουν σχόλια: