Αντιμετώπιση ξηροδερμίας

ξηροδερμια

Ξηροδερμία είναι η ξηρότητα του δέρματος που μπορεί να εκδηλώνεται σε όλο το σώμα ή στα χέρια και τα πόδια. Είναι κυρίως φθινοπωρινό και χειμερινό πρόβλημα, ενώ υποχωρεί αισθητά (έως τελείως) κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. 


Οφείλεται στο κρύο αλλά και στη μείωση της παραγωγής του σμήγματος (είναι το φυσικό λίπος του σώματος) κατά τους χειμερινούς μήνες. Συνήθως είναι πιο έντονη στις μεγαλύτερες ηλικίες (μετά τα 45-50) και όσο μεγαλώνουμε τόσο μπορεί να χειροτερεύει. 

Τα κύρια συμπτώματά της είναι ρωγμές στην επιφάνεια του δέρματος (επιστημονικά λέγονται διαβρώσεις), απολέπιση η οποία πολλές φορές είναι εμφανής στα ρούχα (πολύ συχνά στη μέσα μεριά στις κάλτσες) και αίσθημα κνησμού (φαγούρα). 

Αν ο πάσχων ξύνεται, μπορεί να κάνει και πληγές, οι οποίες όμως δεν οφείλονται στην ξηροδερμία αλλά στο ότι ξύνει το δέρμα του.

Τι πρέπει να προσέχετε για την ξηροδερμία

Αλλαγή θερμοκρασίας: Το έντονο κρύο και η απότομη ζέστη μπορεί να είναι αιτίες για την εμφάνιση ξηροδερμίας, ειδικά στα εκτεθειμένα μέρη του σώματος όπως τα χέρια και τα πόδια.

Το καυτό νερό: Τα συχνά μπάνια με πολύ ζεστό νερό αφαιρούν το προστατευτικό στρώμα λιπιδίων της επιδερμίδας προκαλώντας ξηροδερμία.

Προϊόντα καθαρισμού: Τα ισχυρά καθαριστικά για το σπίτι, αλλά και προϊόντα καθαρισμού προσώπου και σώματος που δεν είναι κατάλληλα για τον τύπο δέρματός σας μπορεί να προκαλέσουν ξηροδερμία.
συμπτωματα ξηροδερμιας

Συμπτώματα της ξηροδερμίας

  • Αίσθημα «τραβήγματος» στο δέρμα, ιδίως μετά την έκθεση στο νερό (λ.χ. ντους)
  • «Ζαρωμένο», ξερό και σκληρό στην αφή δέρμα
  • Αίσθημα κνησμού (φαγούρα), που μερικές φορές είναι έντονο
  • Μικρή έως μεγάλη απολέπιση
  • Λεπτές ρωγμές ή «σκασίματα» (διαβρώσεις)

Αντιμετώπιση της ξηροδερμίας

  1. Αποφύγετε τα καθαριστικά προσώπου και σώματος με σαπούνι. Αν δεν υπάρχουν παθολογικά αίτια, το πρόβλημα θα υποχωρήσει με τη χρήση ειδικών, απαλών καθαριστικών προϊόντων στο ντους, τα οποία έχουν pH κατάλληλο για το αφυδατωμένο δέρμα.
  2. Αν κάνετε αφρόλουτρο, προσθέστε λίγες σταγόνες ειδικό λάδι στο νερό. Βοηθά το δέρμα να συγκρατήσει την υγρασία.
  3. Χρησιμοποιείστε ενυδατικές κρέμες και μαλακτικές λοσιόν μετά το μπάνιο. Tα συστατικά που προτείνονται είναι το σύμφυτο, το αρπαγόφυτο, το λάδι νυχτολούλουδου, το εκχύλισμα ιτιάς, η καλέντουλα και η βιταμίνη E.
  4. Αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση καφέ και αλκοόλ και μην ξεχνάτε να πίνετε συχνά νερό.
  5. Πολύ καλές για την προστασία του δέρματος από την ξηροδερμία είναι και οι πλούσιες σε Ω-3, Ω-6 τροφές, όπως οι ξηροί καρποί, τα λιπαρά ψάρια και τα πράσινα λαχανικά.


Πολλές φορές η ξηροδερμία οφείλεται σε παθολογικές καταστάσεις, όπως ο υποθυρεοειδισμός και η έλλειψη σιδήρου, καθώς και δερματολογικές παθήσεις, όπως η ατοπική δερματίτιδα και η ιχθύαση. Εάν παρατηρήσετε πολύ έντονη ξηροδερμία που συνοδεύεται από απολέπιση του δέρματος και κνησμό, επισκεφθείτε δερματολόγο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: