Καρδιαγγειακά νοσήματα και κάπνισμα

δέρμα καπνιστή

Το ποσοστών των ανθρώπων που έχουν καρδιαγγειακά νοσήματα έχει αυξηθεί δραματικά στην εποχή μας . Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε ποιες είναι οι κύριες αιτίες δημιουργίας προβλημάτων της καρδιάς που δυσκολεύουν την καλή λειτουργία της , αλλά δε γνωρίζουμε πως ακριβώς αυτά επιδρούν αρνητικά στην καρδιά μας και στην καλή κυκλοφορία του αίματος στο σώμα μας. 

Αρχικά μία από τις κύριες αιτίες δημιουργίας καρδιαγγειακών νοσημάτων είναι το κάπνισμα. Οι άνθρωποι που καπνίζουν πολλά χρόνια σίγουρα θα έχουν παρατηρήσει ότι συχνά και κυρίως αφού καπνίσουν έχουν ταχυκαρδίες ή «φτερουγίσματα» της καρδιάς όπως τα ονομάζουν. 

Επίσης η αντοχή τους σε διάφορες δραστηριότητες είναι σαφώς μικρότερη, καθώς εκτός από το καρδιαγγειακό σύστημα, το κάπνισμα επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό και το αναπνευστικό σύστημα των ατόμων. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι τα άτομα που καπνίζουν χρόνια αναφέρουν ότι όταν αθλούνται γρήγορα νιώθουν να «φουσκώνουν» δηλαδή νιώθουν σαν να τους τελειώνει ο αέρας. 

Αυτό το φαινόμενο δημιουργείται γιατί εξαιτίας του καπνίσματος η καρδιά έχει επιβαρυνθεί και δεν στέλνει με τόσο γρήγορα και άμεσα οξυγόνο προς τα υπόλοιπα μέρη του σώματος , μέσω των κυττάρων και έτσι επέρχεται και το αίσθημα της κόπωσης πολύ πιο γρήγορα στους καπνιστές. 

Επίσης όσοι καταφέρνουν να κόψουν το κάπνισμα αναφέρουν ότι σε σύγκριση με τον καιρό που ήταν καπνιστές νιώθουν να κοιμούνται καλύτερα, ότι αισθάνονται πιο ξεκούραστοι το πρωί όταν ξυπνάνε και βέβαια σημειώνουν ότι μόνο μετά τη διακοπή του καπνίσματος κατάφεραν να επιδοθούν στις αγαπημένες τους αθλητικές δραστηριότητες αφού πλέον  δεν κουράζονταν αμέσως και δεν ένιωθαν ότι δε μπορούν να αναπνεύσουν κατά τη διάρκεια μιας απλής προπόνησης!

Δείτε: το πρώτο φαρμακείο για παιδια

Δεν υπάρχουν σχόλια: