Τι κάνουμε για τις ραγάδες εγκυμοσύνης

ραγαδες από εγκυμοσύνη

Οι ραγάδες είναι μικρές ραβδώσεις στο δέρμα που εμφανίζονται πιο συχνά στην κοιλιακή χώρα στα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης, όταν η κοιλιά αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς για να φιλοξενήσει ένα αυξανόμενο μωρό. Μερικές γυναίκες εμφανίζουν ραγάδες και στους γλουτούς, τους μηρούς, τους γοφούς και το στήθος.
Οι ραγάδες προκαλούνται από αλλαγές στον ελαστικό υποστηρικτικό ιστό που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το δέρμα. Είναι ροζ, κοκκινωπό καφέ, μοβ, ή σκούρο καφέ, ανάλογα με το χρώμα του δέρματος σας. Αργότερα ξεθωριάζουν, αν και ποτέ δεν εξαφανίζονται εντελώς.

Καθώς η κοιλιά μεγαλώνει, επειδή το δέρμα δεν μπορεί να συμβαδίσει, είναι πιθανό να σχηματιστούν ραγάδες. Αυτό συμβαίνει επειδή σπάνε οι ελαστικές ίνες κάτω από την επιφάνεια του δέρματος. Μάλιστα τα σημεία που αναπτύσσονται πιο γρήγορα οι ραγάδες είναι το στήθος και η κοιλιά. Μπορεί επίσης να εμφανιστούν στους μηρούς, στους γλουτούς και τα μπράτσα. Στην αρχή έχουν κοκκινωπό ή μωβ χρώμα αλλά μετά την εγκυμοσύνη ξεθωριάζουν και θα πάρουν την μορφή λεπτών ασημόχρωμων γραμμών.

Τουλάχιστον το ήμισυ των εγκύων γυναικών εμφανίζουν ραγάδες, αλλά κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ποιος θα εμφανίσει και ποιος όχι. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες να κάνει κανείς ραγάδες. Η έρευνα δείχνει ότι η γενετική παίζει ρόλο: Αν η μητέρα ή η αδελφή σας εμφάνισε ραγάδες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, έχετε περισσότερες πιθανότητες να έχετε και εσείς. Επίσης, μερικές μελέτες δείχνουν ότι οι νεότερες μητέρες, κυρίως οι έφηβες, είναι πιο επιρρεπείς στο να κάνουν ραγάδες. 

ραγάδες εγκυμοσύνης

Δυστυχώς, δεν υπάρχει αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη των ραγάδων. Η επάλειψη της κοιλιάς με κρέμες, λοσιόν ή λάδια δεν φαίνεται να εμποδίζει την εμφάνιση τους. Βέβαια καλό θα ήταν να προστατεύσετε το δέρμα σας και να το κρατάτε ενυδατωμένο με κάποια λιπαντική κρέμα, για να γίνει πιο ελαστικό και με αυτό τον τρόπο να περιοριστεί λιγάκι αυτό το φαινόμενο, χωρίς βέβαια να αποτραπεί.

Ενώ κάποιες ραγάδες εξασθενούν και παίρνουν ένα ασημί χρώμα, άλλες παραμένουν πιο σκούρες και εμφανείς. Η καλύτερη στιγμή για τη θεραπεία των ραγάδων τονίζει ο Heidi Waldorf, αναπληρωτής καθηγητής κλινικής δερματολογίας στο Mt. Sinai School of Medicine στη Νέα Υόρκη, είναι όταν έχουν ακόμη κοκκινωπό χρώμα. Ένα μείγμα από εκχύλισμα κρεμμυδιού και υαλουρονικό οξύ μπορεί να βοηθήσει. Σε μια μελέτη γυναίκες που έκαναν καθημερινή χρήση του μείγματος για 12 εβδομάδες δήλωσαν ότι τα σημάδια τους ξεθώριασαν.

Άλλη μια επιλογή είναι η θεραπεία με λέιζερ. Αυτό ενισχύει την ανάπτυξη του κολλαγόνου και συρρικνώνει τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων.

Κρέμες, λάδια και λοσιόν δεν θα εξαφανίσουν τα σημάδια, ωστόσο θα βοηθήσουν το δέρμα σας να δείχνει απαλότερο. Με το πέρασμα των χρόνων, οι γραμμές θα "ξεθωριάσουν" και θα αποκτήσουν ένα χρώμα που θα πλησιάζει το χρώμα του δέρματός σας. Προσπαθήστε να δείξετε υπομονή. Μπορεί να σας πιάνει φρίκη όταν βλέπετε τα σημάδια τώρα, αλλά θα είναι πολύ καλύτερα ύστερα από 6 μήνες! Μπορείτε να ξεκινήσετε γυμναστική για να γυμνάσετε τις περιοχές που το σώμα σας εμφάνισε ραγάδες. Ο συνδυασμός άσκησης και υγιεινής διατροφής μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε καλύτερα για το σώμα σας.

Ο γιατρός σας μπορεί να γράψει κάποια κρέμα που περιέχει βιταμίνη Α (πχ, Retin-A). Πρόκειται για φαρμακευτική αλοιφή που χρησιμοποιείται ευρέως για τη θεραπεία σημαδιών που προκαλεί η ακμή. Προσοχή: η κρέμα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί αν είστε έγκυος ή θηλάζετε, επειδή μπορεί να βλάψει το μωρό. Γι' αυτό, αν αποφασίσετε να την χρησιμοποιήσετε, βεβαιωθείτε ότι δεν θα μείνετε έγκυος και ακολουθήστε κάποιου είδους αντισύλληψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: